Tweeduizendtwaalf

Nu ik bewust stilsta bij het einde van het jaar moet ik gelijk denken aan Frank Sinatra. Hij zong rond het jaar 1961 over zijn kalverliefdes en blikte terug in zijn leven als zeventien, eenentwintig en vijfendertig jarige. In mijn geval dit keer geen kalverliefdes, maar toch kan ik concluderen dat ik een topjaar heb gehad.  Als ik erop terug kijk is er maar één verwaarloosbaar iets is wat me niet gelukt is. Aan het einde van 2011 had ik me nog niet eens bedacht dat het halen van mijn rijbewijs een doel zou worden voor het einde van 2012. Ik prijs mij gelukkig en heb een euforisch gevoel omdat andere doelen wel gehaald zijn.

Mijn laatste geschreven woorden van 2011 waren de volgende: “In 2012 heb ik geen goede voornemens en ga ik mijn bachelor diploma halen. Dan heb ik iets gedaan wat ik zes jaar geleden nooit zou vermoeden. Een HBO diploma voor een jongen die ooit naar het VBO ging. Ik ben best een beetje trots op mijzelf. En als ik dan klaar ben, dan zou ik graag aan de slag willen binnen de verslavingszorg.”

Mijn HBO diploma heb ik gehaald en trots ben ik. Als ik terug kijk, zie ik mezelf als 14/15 jarige door mijn dyslexie van de mavo een stapje omlaag doen naar het VBO. Ik deed daar handel en administratie, had geen leuke tijd en heel veel spijbelde. Ik haalde het en ging door. Jaren later zat ik op het Menso Alting College en vond het plezier in naar school gaan weer terug. Dat plezier hield ik vast tot en met mijn tweede poging op het HBO. Ik haalde dit jaar mijn bachelor en wilde toen ik klaar was graag in de verslavingszorg: “En als ik dan klaar ben, dan zou ik graag aan de slag willen binnen de verslavingszorg.”.

Ik stuurde een open sollicitatie naar Stichting Terwille, werd in eerste instantie afgewezen, maar later toch gebeld om op gesprek te komen, nu werk ik er bijna drie maanden. Het is fantastisch. Het mooie van mijn werk vind ik ook dat ik er nederig en dankbaar van wordt. Doordat ik bijna dagelijks geconfronteerd wordt met de moeiten en tegenslagen van anderen weet ik dat mijn ‘moeiten’ en ‘tegenslagen’ in dat perspectief te zien. Het klinkt misschien crue, maar de erbarmelijke levenssituaties van anderen zorgen ervoor dat ik mij beter voel met alles wat ik heb.
Tegelijk kan ik doordat ik mij beter voel kan ik mijn clientèle beter ondersteunen naar een zelfstandig en verslavingsvrij leven. Zo helpen wij elkaar.

Dit jaar zijn er meer mooie dingen gebeurd; ik laat een paar zien;

2012

Copyright 2019;
Ontwerp en realisatie: Gertjan Janssen