Onderweg zijn

Er is één onderwerp waar ik al een paar maanden over wil schrijven, één onderwerp waar ik het moeilijk kort over kan hebben: Onderweg zijn. Jij en ik zijn beide onderweg, onderweg naar 2014, onderweg naar je werk, de supermarkt, je kapper, de toilet of het koffiezetapparaat. Het liefst zijn we onderweg van A naar Beter. Van A naar een beter leven met betere condities. Niets nieuws onder de zon, toch? Zo is het ook met cliënten van Terwille waarmee ik onderweg mag gaan.

709570_29252013

Om te beginnen vind ik mijn werk écht fantastisch, nee écht. Voorafgaand aan mijn studie, dacht ik: “Iets met mensen, dat zie ik mezelf wel doen”. Hoe en wat? Geen idee. In mijn stagejaar maakte ik kennis met de verslaafde medemens. Opeens wist ik het, ik wist mijn ‘Beter’. Geen moment heb ik spijt gehad van die ontdekking. De focus was scherp gesteld en nu mag ik dit week in week uit doen. Ik ben een gezegend mens.

Als mens ben ik sterker, beter en volwassener geworden. Sinds oktober 2012 heb ik veel uitdagingen opgezocht en zo binnen Terwille kunnen ontdekken wat ik leuk vond. Ik heb woonbegeleiding gedaan, heb behandeld, heb trainingen gegeven binnen de Minnesota, intakes, cliënten gezocht en gevonden op de straat, voorlichting gegeven op het Alfa College en outreachende cliënten begeleid. Soms meer dan spannend, maar misschien daarom extra gaaf. De drempel rondom mijn comfortzone daardoor telkens lager geworden, maar de uitdagingen blijven. Zo ben ik daardoor in mijn geloof gegroeid en volwassener geworden. Door te werken vanuit een christelijke missie en visie merk ik pas hoeveel God kan betekenen in verdriet, hoop en herstel. Niet alleen voor mijn cliënten, maar ook voor mij heeft dat enorm geholpen.

Mijn corebusiness is woonbegeleiding. Dat betekent bij cliënten thuis komen (te gast zijn) en samen met hem of haar bij alle levensgebieden (financiën, sociale contacten, praktisch functioneren, verslaving, dagbesteding etc etc) ondersteunen en helpen. Doel voor mij is altijd in contact komen met de cliënt en vanuit dat contact vertrouwen opbouwen en samen een plan maken waar aan we gaan werken. Ik besef dat het klinkt als rozengeur en maneschijn, maar zo is het helaas vaak niet. Hoewel het doel altijd is om clean te worden en te blijven zie ik dat veel van mijn cliënten terugvallen of nog gemotiveerd moeten worden om clean te worden.

Het gebruik van middelen, alcohol of drugs is in sommige gevallen al zo’n gewoonte geworden dat gebruiken noodzakelijk is om te kunnen blijven functioneren. Stoppen willen ze allemaal, geen van mijn cliënten had als doel om verslaafd te worden toen hij of zij voor het eerst gebruikte. Welke roker ken jij die als doel had om verslaafd te raken na zijn eerste sigaret?

Goed, hoe uitdagend het werk ook is, gemakkelijk is het niet altijd. Sinds oktober 2012 heb ik te maken gehad met momenten dat ik het even niet meer wist, met verbale agressiviteit en dat ik mij in situaties bevond waarin ik mij niet veilig voelde. Toch kan ik dagelijks met plezier naar mijn werk. Ik heb tot op heden één dag gehad waarin ik ’s ochtends echt geen zin had. Best bizar.

Het blijft tot op de dag van vandaag zoeken naar woorden die mijn gevoel bij dit werk het beste kunnen beschrijven. Hoe het komt denk ik vooral omdat ik passie heb voor de verslaafde medemens, ik graag mag dienen, geduld en doorzettingsvermogen heb om deze mensen keer op keer een kans te geven, met ze onderweg te zijn ook al zijn we al mijlenver, ik doe graag een extra mijl en laat niet los.

Copyright 2019;
Ontwerp en realisatie: Gertjan Janssen