Niet te vertrouwen

Het is al twee weken een sukkelend onderwerp dat zo nu en dan de revue van mijn gedachten passeert. Tijdens de afgelopen twee weken was het ook, zonder dat daar aanleiding voor was, met verschillende mensen gespreksonderwerp. Het eerste was denk ik het contact dat ik had met een vriendin. Tijdens het PVT zag ik haar sinds een lange tijd weer eens. Zoals dat met meer vriendschappelijke contacten gaat was het gelijk weer goed. Nog weer een tijdje daarvoor had zij zich voorgenomen om meer tijd te investeren in vriendschappen. Toen ik haar appte om te eetdaten was dat ook het precieze doel dat ik voor ogen had. Sinds lange tijd weer eens een eetdate plannen, omdat het kan. Na wat heen en weer geapp kwamen we er op uit dat het voorlopig nog niet mogelijk was. Hoewel ze wel graag wilde vond haar vriend het niet zo’n goed idee dat wij met z’n tweeën zouden eten. Als een gezamenlijke vriendin mee zou eetdaten was het geen probleem voor hem.

Ik vind het begrijpelijk dat mijn potentiele eetdate in eerste instantie aan geeft dat ze niet komt eetdaten omdat haar vriend dat liever niet heeft. Als je een relatie hebt dan heb je als het goed is dingen voor elkaar over en ga je situaties die de relaties op het spel zetten uit de weg. Tot zover snap ik het. Tegelijk voelde ik weerstand. Want dingen voor elkaar over hebben werkt toch twee kanten op? Waarom kan het dan niet andersom zijn?

Zo volgden in de afgelopen weken meer voorbeelden waarin, binnen een relatie, de vriendschappen met anderen, die al bestond voor de relatie begon, sterk verminderd werden omdat de potentiele huwelijkspartner het niet prettig vind als men met elkaar omgaan. Of het nu ging om een eetdate, galadate of een gezellig avondje borrelen, ze gingen niet door omdat het blijkbaar niet prettig voelt. Het bleef hangen, het deed iets met me waardoor de weerstand groeide. Waar houd het dan op? Vroeg ik me af. Ik visualiseerde vicieuze cirkels en neergaande spiralen van vriendschappen. Vriendschappen die verdampen of als sneeuw voor de zon verdwijnen, ik zag het allemaal voor me.

Zelf ben ik niet echt (meer) ervaren in de liefde, al jaren heb ik geen vaste relatie gehad, ik kan dus niet zeggen dat ik weet waar ik over praat, maar een ding is voor mij ontzettend belangrijk: Vriendschappen.
Ik zou het dan ook geen enkel probleem vinden als mijn vriendin zou willen eetdaten, galadaten met haar mannelijke vrienden. Als ze een relatie met hem zou willen hebben had dat gekund voordat ze voor mij koos, als ze vreemd wil gaan dan kan dat altijd en overal. Vriendschappen zijn zo belangrijk die moeten onderhouden worden, anders verdampen ze. Die vrijheid in vriendschappen gun ik haar omdat ik dat zelf ook graag zou heb. Het sleutelwoord is hier: Vertrouwen.

Vertrouwen? Ja, vertrouwen. Bij de mensen die niet willen dat hun partner ‘date’ met vrienden van de andere sekse, is er, volgens mij, een gebrek aan vertrouwen. Blijkbaar vertrouw je je vriend(in) niet. ‘Ja, ik vertrouw mijn vriendin wel, maar die jongen met wie ze gaat eetdaten niet.’ Dat is een argument daar kun je helemaal niets mee. Het is larie. Boeiend dat je hem niet vertrouwd. Als je vriendin niets wil, dat doet ze dat echt niet.

Hij: Blijf je bij me slapen vannacht?
Zij: Nee, dat wil ik niet, want ik heb een vriend.
Hij: Maar ik wil zo graag.
Zij: Dat zal, maar ik wil dat niet, maar ok, omdat jij het zo graag wilt.

Denk je écht dat het zo gaat? Het gaat toch nergens over? Gisteravond in de kroeg kregen we het er weer over. Ik zat samen met een vriendin op een gegeven moment in de Omalleys in Groningen. We zaten tegenover een stel die bijna een jaar een relatie hadden. Hoe we er precies op kwamen weet ik niet, maar ik legde uit wat me nu toch al bijna twee weken dwars lag. Direct daarop riep die man uit: Waar is het vertrouwen dan! Ook hij geen enkel probleem als zijn vriendin met een andere man zou eetdaten. Hij vertrouwd (sleutelwoord) zijn vriendin volledig. En andersom is dat ook zo zegt zij. Ik mocht zelf met zijn vriendin in hun huis eetdaten. Telefoonnummer en adres kreeg ik allemaal.

Even terug naar het voorbeeld; want het is natuurlijk maar een voorbeeld. Denk je dat je vriend(in) iets doet zoals in het voorbeeld? Iets zou doen wat hem/haar tegen staat? Wees eerlijk! Ze sprint toch ook niet in de vijver met -3 als iemand dat zegt. Hoor je je zelf zeggen dat je niet wil dat je vriend(in) niet mag eetdaten of galadaten of wat dan ook. Ga dan eens na waarom dat is en of je je vriend(in) wel vertrouwd. Want als de basis is dat jij je vriend(in) niet vertrouwd. Dan is het einde echt zoek. Tip: Praat er eens over, communiceren is key.

Goed, een paar vragen om mee af te sluiten:

Wie legt mij uit waarom er nog altijd relaties zijn waarin er niet gedate (op een gezonde vriendschappelijke manier) mag worden met personen van de andere sekse? Wie heeft goede argumenten?´

 

Copyright 2019;
Ontwerp en realisatie: Gertjan Janssen