En vooruit!

Na het schrijven van mijn laatste blog van 2012 over datzelfde jaar kreeg ik een voldaan gevoel. Dat was nieuw, want dat gevoel van mij heeft de laatste maanden vanaf de kade meegekeken en af en toe geroepen van: Waarom doe je dat schrijven nou eigenlijk nog? Je hebt er geen tijd meer voor, je kan niet fantastisch schrijven en literair zal het nooit worden. Mijn gevoel riep ook: ‘Wat als je clientèle die je op je werk tegenkomt meeleest?’.  En dat is waar, want er is niet meer nodig dan op mijn voornaam te googlen en ze vinden mijn website. Als ze mij willen vinden, kunnen ze veel van mij lezen. Het idee om mijn site op slot te gooien of offline te halen kwam zeker op toen ik in een willekeurig gespreksverslag las dat cliënt mijn Facebookprofiel had opgezocht.

Maar al dat gevoel ging weg een toen ik vorige week mijn 2012 jaar ‘evalueerde’. Ik concludeerde dat het een goed jaar was. Wat ik niet schreef was dat ik ontzettend veel plezier had in het teruglezen van mijn eigen werk. Ik concludeerde dat het schrijven mij de kans geeft om te uiten en daardoor kan ik mijn gedachten verzetten.

Nu ik werk in de verslavingszorg lijkt me dat een prettige bijeenkomst voor als het allemaal even niet zo lekker gaat met mijn clientèle of met mij, over een ding ben ik zeker de één mag niet de dupe worden van de andere. De narigheid die ik in mijn persoonlijke leven heb mag niet remmend werken voor het herstel (de groei) van mijn cliënten en andersom mag de misère die mijn cliënten soms ervaren geen beperkende invloed hebben op mijn persoonlijke leven.

Om die reden heb ik besloten om met regelmaat toch weer wat stukken te schrijven, ook wanneer er soms niets te schrijven valt. Onderwerpen? Hoe ik mijn vrijetijd invul, werk gerelateerde onderwerpen en discussiewaardige onderwerpen. Maar voor inspiratie vroeg ik ook een vriendin waarover ik in 2013 kon gaan schrijven. We spraken over de inspiratie die zij soms op de meest vreemde momenten ervaart (zo vlak voor het slapen gaan), ik vroeg daarom aan haar waar ik over kon schrijven, ze kwam met het volgende:

  • Waarom mensen toch elke keer weer hetzelfde verkeerd doen (opnieuw zoenen met iemand waarmee je dat eigenlijk niet wilt bijv.)
  • Waarom we het slechte nodig hebben voor het goede
  • Waarom we altijd dingen zeggen terwijl we het allemaal niet doen; en wat is er zo moeilijk aan doen (elk jaar goede voornemens bijv.)
  • Zou de mens ook zonder liefdesrelaties kunnen (dus altijd alleen)

Het zijn vragen waar ik persoonlijk niet dagelijks over nadenk, maar interessant is het wel! Ik ben in elk geval van plan om een paar te proberen te beantwoorden op mijn manier (Waarom we altijd dingen zeggen terwijl..). Naja, wie weet lukt het me, maar voor nu ben ik het niet van plan.

Voor nu wil ik afsluiten door twee dingen te noemen:
Allereerst: *trommelgeroffel* ik ben van plan het fitnessen op te pakken. Het lijkt me een goede uitlaatklep naast het werk en verwacht dat het ontspannend werkt en ik dus meer relaxed aan het werk kan, kortom: het is nog goed voor mijn cliënten ook. Daarnaast wil ik fit worden; Ik heb daarom gelijk mijn gegevens ingevuld voor een proefles bij een fitnesscentrum in Groningen. Ik voeg de daad bij het woord.

Tot slot kwam ik het volgende filmpje tegen: http://www.youtube.com/watch?v=siu6JYqOZ0g
Alan Watts geeft een lezing met als onderwerp: ‘What if money was no object’ en toen ik dit gisteren zag en ik het volgende hoorde dacht ik; Ja Alan, je hebt wel gelijk:

“When an individual says what he really wants to do, and ill will say to him, you do that. And forget the money, because if you say that getting the money is the most important thing, you will spend your life completely wasting your time. You’ll be doing things you don’t like doing in order to go on living, that is doing things you don’t like doing. Which is stupid. Better than having a short live that is full of what you like doing than a long live spend in a miserable way.. And after all if you do really like what you doing it doesn’t matter what it is. You can eventually become a master in it. The only way to become a master in something is to really will it. And than you be able to get a good fee for what it is…”

Nadat ik de lezing van drie minuten had laten bezinken dacht ik. Dit is wat ik momenteel aan het doen ben. Ik doe werk dat ik leuk vind en dat zal ik hopelijk ooit eens door mogen geven aan mijn eigen kinderen. Maar, tot die tijd zal ik mijn neefjes en nichtjes vertellen dat ze dingen moeten doen die zij leuk vinden. Niet om het geld maar om het werk wat je doet, de studie of school wat je leuk vind en dat doe ik nu stiekem ook al. Want op nieuwjaarsdag zei ik tegen mijn neefje Rick, die school maar stom vind, “ik hoop dat je net als mij het plezier in school terug zult vinden en een studie gaat doen die je leuk vind”.

Tot zover eerst. Tot volgende week!

Copyright 2019;
Ontwerp en realisatie: Gertjan Janssen