Gertjan Janssen

"Verbeelding brengt je overal"

Werkgevers van Nederland opgelet!

09-07-2012

Hallo Werkgever,

mijn naam is Gertjan Janssen. Ik ben 26 jaar en pas afgestudeerd Maatschappelijk Werker. Ik ben sinds kort geen student meer. Nee, ik ben momenteel werkeloos en daar zou ik graag wat aan willen doen. Het liefst zou ik in de verslavingszorg werken. Om dat te verwezenlijken heb ik vandaag mijn eerste open sollicitatie geschreven en verstuurd. Op hoop van zegen zullen we maar zeggen. Wie weet word ik uitgenodigd op gesprek en word ik in het mooiste geval aangenomen. Maar, omdat ik daar niet te veel op wil hopen schrijf ik deze blog alvast aan jullie.

Het liefst zie ik mijzelf niet, nog maanden, zoeken naar een (droom)baan in de sector waarvoor ik geleerd heb, dat begrijp je hopelijk. Nee, het liefst zou ik nog vandaag een baan vinden. Maar, eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat het mij wel lastig word gemaakt. Bij het aantal vacatures waarbij een maatschappelijk werker wordt gevraagd is werkervaring een functie-eis. ‘Minimaal zes jaar werkervaring vereist’ of ‘drie jaar werkervaring in de jeugdzorg vereist’. En zo kan ik er nog wel een paar citeren.

En natuurlijk ik weet ook wel dat het jullie momenteel niet gemakkelijk word gemaakt door de bezuinigheden van de overheid (dank je wel, Den Haag, kan je zien dat ik daar niet blij mee ben?). Maar stiekem vinden jullie het toch ook veel leuker om pas afgestudeerde ‘jonge honden’ aan te nemen? Wij hebben vaak nog geen last van beroepsdeformatie en zijn enthousiast om elke kans te benutten? Wij zijn als ware ruwe diamanten die nog geslepen kunnen en soms moeten worden.

Kijk naar mij: Zoals ik al schreef ben ik 26 jaar, ik ben een man; toch wel een voordeel (want laten we eerlijk zijn mannen zijn er nog niet genoeg in de hulpverlening), ik ben ambitieus, leergierig, heb een groot relativeringsvermogen, ik houd van uitdaging, ga geen moeilijke situaties uit de weg, maar zoek ze ook zeker niet op. Ik heb alle basisvaardigheden, die nodig zijn om maatschappelijk werker te zijn, onder de knie. Ik heb met plezier tien maanden stage gelopen in de verslavingszorg en ik heb een minor gevolgd dezelfde richting. Ik ben klaar om te werken en bovenal gemotiveerd om te gaan werken.

Werkgever, beeld je eens in hoe het voor jou zou zijn als je in mijn schoenen stond. Vier jaar lang hard gewerkt om je bachelor diploma ‘Social Work’ te halen om vervolgens geen enkele geschikte vacature te vinden omdat je er in eerste instantie haast geen vacatures zijn. En als ze er zijn omdat je domweg geen werkervaring hebt. Hoe is dat? Leg mij anders eens uit hoe ik werkervaring krijg?

Misschien moeten we met elkaar afspreken dat juist alle vacatures wel extern worden uitgegeven en niet zoals in grote concerns intern worden opgelost in verband met de bezuinigingen. Laat het weer eens om het talent gaan en niet het geld (mooie utopische gedachte niet?). Of dat alle contracten aflopen in juli zodat de nieuwe lichting kans heeft op een baan binnen een gerenommeerde instelling.

Vandaar deze blog. Als er niet voldoende vacatures zijn draai het wel om. Werkgevers van Nederland, je weet nu een klein beetje wie ik ben. Als je geïnteresseerd bent in mij als jou werknemer, neem dan gerust contact op. Jij de vraag, ik het aanbod. Wie weet komen we eruit.

Een reactie op “Werkgevers van Nederland opgelet!

  1. Tanja reageert:

    In ieder geval een heel originele en zeer open sollicitatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontwerp & Realisatie
Gertjan Janssen