Gertjan Janssen

"Verbeelding brengt je overal"

Wageningen

05-04-2012

Klokhuis, Wageningen. Telt een huis en zijn gezelligheid ook direct als maatstaf voor de hele stad? Als dat het geval is; dan is Wageningen de stad waar ik zou kunnen wonen; wat een gezelligheid was dat afgelopen weekend! Ok, één nadeel is er wel, Wageningen is de enige studentenstad in Nederland waar je niet met de trein kunt komen. Afgelopen weekend ging ik naar Wageningen en dit zijn mijn belevenissen.

Imko kwam mij in zijn schitterende auto ophalen vanaf station Ede-Wageningen. Wat heet schitterend, De Citroën Dyana waarin ik vervoerd werd was een twee cilinder en maakte ontzettend veel herrie, maar oh oh wat was dat mooi! Mijn tas paste niet in de laadruimte omdat die vol lag met gereedschap voor het geval dat de auto onderweg ermee zou ophouden.

Diezelfde avond maakte ik kennis met Wageningers. Tenminste Wageningers? Het was een bont gezelschap van importwageningers, Uit Groningen, Brabant, Drenthe en niet te vergeten diegene die het feest gaf. Zij had voor een Wageninger een behoorlijk Rotterdams accent. De sapjes gingen die avond sneller dan de koelkast kon koelen en was daarom al op voordat de avond was aflopen. De avond werd afgesloten met een kennismaking met het matras waar ik het weekend een innige relatie mee kreeg.

Zaterdag stond in het teken van shoppen, Imko’s huisgenoot zocht nog een aantal ‘t shirts en wij mochten mee. Uiteraard deden we dat voor onze advies kunsten en eigenlijk had ook wel zin in zo’n Vietnamese loempia die je in principe op elke straathoek kunt vinden. Probeer dat maar eens in Arnhem, ik weet niet of afgelopen zaterdag er een staking was van alle Vietnamezen in Arnhem, maar waar we ook zochten en keken (en geloof me, dat deden we) er was geen enkele Vietnamees te vinden. Geen één. Uit nood hebben we bij een visboer kibbeling gegeten. Diep bedroefd gingen we terug naar Wageningen, maar niet voordat we nog mooie plaatsen bezochten op de rand van de Veluwe. Voor wie Frankrijk in Nederland wil beleven moet zeker naar het plaatsje Heveadorp gaan. Wat een prachtig dorp is dat!

Thuis werd er ge-eetdate met vrienden die ik vrijdagavond ontmoette. De pasta die te lang op stond zorgde voor een plakkerige maaltijd, maar gelukkig maakte het stoofpotje en de kaarsjes veel goed. De discussie om film te kijken of nog een borrel te halen in Wageningen werd die avond gewonnen door de filmstemmers. de ‘Gladiator’ werd gekeken, een film die niet vaak genoeg gezien kan worden.

Met de fantastische quote: “My name is Maximus Decimus Meridius, Commander of the Armies of the North, General of the Felix Legions, loyal servant to the true emperor, Marcus Aurelius. Father to a murdered son, husband to a murdered wife. And I will have my vengeance, in this life or the next.”

Na de film gingen Imko en ik toch even naar de stad om af te pilsen. Binnengekomen in ‘cafe the doctor’ zag ik een toegestroomd publiek die symbool zou kunnen staan voor de Nederlandse maatschappij. Dik, dun, autochtoon, allochtoon, Nederlands, buitenlands, blank, negroïde, kak, met pet op, dronken, nuchter, groot, klein. Het was zelf zo divers dat er niet echt een overheersende stijl te vinden was, zoals dat in Groningen wel is. Dat was goed te horen aan de muziek, zulke kroegen moeten geen verzoeknummers draaien, vind ik. Ze draaiden daardoor ik-laat-mijn-bier-staan-en-ga-weg-zo-slechte-muziek tot redelijk acceptabele en goede muziek. Maar het liefst door elkaar heen. Jammer wel.

Zondag sloten we het weekend af met een uitvoering van de Mattheus Passion die a capella word gezongen in een prachtige kerk. Helaas had ik het na tien minuten al gehoord. Het was zaai, monotoon en ik miste de instrumenten. Volgend jaar maar naar een echte uitvoering.

Het weekend een daverend succes (en voor herhaling vatbaar). Door het niveau en de grappen waarin Imko en ik elkaar naadloos aanvulden werden sommige mensen haast gek, anderen moesten er keer op keer om lachen. Persoonlijk hoogtepunt, was voor mij, de afwasdate op zondag met Elly en Rikkert zo hard aan dat vrienden van Imko, twee verdiepingen lager, het konden horen.

 

Een reactie op “Wageningen

  1. Imko reageert:

    goede en ware dingen, daarnaast ook mooie dingen. 🙂 heb ervan genoten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontwerp & Realisatie
Gertjan Janssen