Gertjan Janssen

"Verbeelding brengt je overal"

This one’s for you mama

16-12-2011

Leiden is er klaar voor, ik heb het met eigen ogen kunnen zien. Leiden heeft zijn best gedaan om de niet-Leidenaren die vanaf het station naar de beestenmarkt lopen welkom te heten. Er zijn twee poorten gebouwd waardoor de bezoekers naar de Beestenmarkt kunnen lopen. Aanstaande zondag begint het spektakel. Dan betreden drie 3fm dj’s het glazen huis om zo aandacht te vragen voor moeders in oorlogsgebieden. Zij moeten doorgaan omdat ze de luxe van het treuren zich niet kunnen veroorloven ook al is alles om ze heen ingestort. Onder de noemer: ‘This one’s for mama‘ zamelen ze dit jaar geld in voor het Rode Kruis.

Ruim een week geleden kwam ik op het idee om een ode te schrijven aan mijn moeder. Een ode aan mijn moeder om haar te laten vertellen hoeveel ze voor mij betekend heeft. Dit is namelijk iets wat ik de laatste tijd telkens meer realiseer. Daarom is deze voor u; mama.

Bedankt dat u mij het leven hebt gegeven en daarbij mij broers en zussen hebt geschonken. Bedankt dat ik kind mocht zijn, Inmiddels heb ik geleerd dat er veel kinderen zijn die nooit kind hebben kunnen zijn. Bedankt voor de mogelijkheid mij te ontwikkelen. Bedankt dat u mij daarin ook foute keuzes liet maken, daar leer(de) ik elke keer van. Bedankt voor het geduld die u had toen ik niet luisterde. Tof dat u dat na zoveel jaren nog hebt, niet alleen naar mij maar naar veel mensen om u heen. Bedankt dat u wel eens heel boos op mij bent geworden, dat was vaak terecht weet ik nu. Inmiddels ben ik er achter gekomen dat u dat uit liefde deed. Bedankt dat u altijd het beste met mij voor had, ook al zag ik dat niet altijd zo. Bedankt voor de berispingen, daardoor heb ik geleerd wat wel en niet kon. Daar heb ik nog dagelijks profijt van. Bedankt voor de schouderklopjes die ik kreeg als ik het wel goed deed. Bedankt dat u mij heeft geleerd om van het kleine te genieten, dat doe ik nog dagelijks. Bedankt voor de troostende woorden als ik verdrietig was of pijn had. Bedankt voor de pleisters ook al was er geen bloed te vinden. Bedankt voor het verzorgen als ik de griep had, maar ook als ik dat niet had. Bedankt voor het rijden naar schoolzwemmen, onze auto was altijd een ware attractie. Bedankt voor de mogelijkheid om te doen wat ik leuk vond. Bedankt voor het geduld als ik zaterdagavond weer niet volgens afspraak thuis kwam. Bedankt voor de preken die ik daarover zondagochtend kreeg. Die waren vaak een stuk duidelijker dan die van de dominee, daarvoor. Bedankt voor de mogelijkheid mijn dromen na te jagen ook al waren deze niet altijd even realistisch. Bedankt voor dat ik op jonge leeftijd al met geld leerde om gaan en bedankt voor het geld dat u af een toe toestopte als dat niet zo goed ging. Bedankt voor de warmte die ik nog dagelijks krijg. Bedankt dat u mij, ook al woon ik al een tijdje op mijzelf, nog wel eens verteld dat ik naar bed moet gaan en bedankt dat ik nog altijd thuis mag komen. Bedankt voor wie u bent en voor wat u allemaal deed en nog doet voor mij en ieder ander. Tenslotte bedankt voor de uw genen die ik van u gekregen heb, ik vind ze erg aangenaam.

Toen ik nog thuis woonde realiseerde ik niet hoeveel u voor mijn broers en zussen en mij deed. Nu ik niet meer thuis woon krijg ik daar telkens meer bewondering voor. Nu zijn we allemaal uit huis en is een pensioen aanstaande. Ik zou zeggen geniet daar flink van en maak al het geld lekker op. Dat verdienen jullie.

En vader ik weet dat u dit leest, deze dankwoorden waren niet mogelijk als u er niet was geweest. bedankt dat u altijd een vader voor mij bent. Deze dankwoorden gelden niet alleen voor moeder, maar ook voor u.
Bedankt! Ik hoop dat jullie nog een tijdje mijn ouders zullen zijn.

13 reacties op “This one’s for you mama

 1. Jennifer reageert:

  Deze inspiratie kwam vast na ons gesprek tijdens O&O!

  • Gertjan reageert:

   Dat is zeker waar. Had het niet zonder je inbreng kunnen doen!

 2. Romy reageert:

  Mooi geschreven Gert Jan .. Nog even datum prikken in de vakantie?

  • Gertjan reageert:

   Oeh ja; dat is gezellig! Ik DM mijn nummer wel even via twitter, dan kunnen we appen.

 3. moeders reageert:

  Gek dat is toch heel gewoon als moeder en vader

  • Gertjan reageert:

   Misschien lijkt het wel gewoon, maar dat betekent niet dat ik er niet dankbaar voor mag zijn.

   • moeders reageert:

    Wij zijn ook dankbaar voor alle 8 kinderen
    die als er iets is bij blijdschap of verdriet altijd om mekaar heenstaan
    die nog steeds graag thuis komen vliegen
    die nog steeds een beroep komen vragen, help ik zit in nood
    enz enz enz blijf komen we vinden het fijn

 4. Naomi reageert:

  Wauw, heel mooi en lief geschreven. Thanks for the mama’s!

 5. Wat lief zeg, zal je moeder wel blij mee zijn 🙂

 6. anneke reageert:

  Ik kan het niet beter zeggen,
  liefs Ann

 7. Anja reageert:

  Heel mooi geschreven! Het is altijd geweldig om te lezen over de band tussen kids en hun ouders.

 8. Annelies Hommes reageert:

  wouw wat mooi!
  Een poosje geleden geschreven, naar wat struinen op het www en ik kom dit tegen, prachtig én herkenbaar omdat ik vaak mee mocht genieten van jullie prachtig, warme nest 🙂
  greetz Annelies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontwerp & Realisatie
Gertjan Janssen