Gertjan Janssen

"Verbeelding brengt je overal"

Serious Leiden

25-12-2011

Mijn omgeving is momenteel als volgt: Achter mij ligt Margreet languit op de bank. Ze haalt het maximale uit haar after-diner-dip (ze slaapt). Mijn ouders vechten tegen dezelfde after-diner-dip vanwege twee dingen. Het eerste, we hebben hier maar één bank, het tweede is dat de rommel niet vanzelf de vaatwasser in gaat (ik heb nog aangeboden te helpen, maar dat hoefde niet). Door de boxen klinkt de Top 2000. Zelf zit ik op een stoel in de woonkamer. Ik zit na te denken wat ik van de Serious Request in Leiden vind. Iets wat ik toch wil delen. Drie dingen van:

Het eerste wat ik er van vind is dat het eigenlijk ontzettend zot is. Je zal als land in economische recessie, met ongeveer 16,6 miljoen inwoners maar een recordbedrag hebben binnengehaald van 8.621.004 euro hebben binnen gehaald. Dat is toch zot? Zelf kom ik de laatste maanden al wat lastig rond en ik moet de eindjes aan elkaar knopen, maar dat nam zelfs voor mij niet weg dat ik een paar euro’s over had voor moeders die het meer nodig hadden. Ik heb veel andere mensen het zelfde zien doen. Ik hoef vrijwel nooit te betalen voor een knuffel, maar afgelopen week deed ik het met liefde. Nederland is een land waar je doormiddel van ruilhandel van een paperclip twee SUV’s kan krijgen. Met open mond heb ik zo nu en dan gekeken naar de beelden die te zien waren. De interviews van Eric Corton spraken boekdelen. Of misschien wel het mooiste: Gerard Ekdom die emotioneel werd van Syb, een kleine jongen voor de microfoon. Serious Request is zot en iets wat ik al jarenlang graag volg.

Het tweede wat ik vind is dat ik het ontzettend leuk vind om het van dichtbij mee te maken. Twee jaar geleden mocht ik al getuige zijn van het Glazen Huis in Groningen. Nu ben ik student en woonachtig in Leiden. Zo kon ik de inzamelingsactie alweer van dichtbij meemaken. Daarom ben ik een aantal keren op de beestenmarkt geweest, soms kort, soms iets langer en een keer iets te lang. Toen ik afgelopen maandag vanuit Groningen naar Leiden reisde moest ik onderweg naar huis nog wel even kijken bij de Beestenmarkt om de sfeer te proeven. Dinsdagavond stond ik met René die sinds kort woonachtig is in Den Haag bij het glazen huis. We hadden afgesproken om een paar biertjes te drinken en dat lukte. Maar omdat de tram in Den Haag al belachelijk vroeg ophield met rijden ging hij op tijd weer naar huis. Een huisgenoot en een vriendin van hem gingen die vond ook kijken en ik mocht mij bij hen aansluiten. Dat gezelligheid zorgde nog voor een afsluitende borrel thuis. Voordat ik woensdag naar mijn eerste college kwam ik nog langs het glazen huis. Tot mijn verbazing zag ik dat er toen al mensen zorgden voor enige drukte rond het huis. Donderdag had ik een glazen-huis-loze-dag, maar dit werd vrijdag goed gemaakt omdat ik met klasgenoten de sfeer gingen proeven. De sfeer smaakte goed en we gedroegen ons zo goed dat we zelfs met glazen flesjes op de markt mochten staan. De beveiligers waren uiterst aardig. Zo konden we goedkoop pils drinken en elkaar ook naast school leren kennen. We spraken daarom ook af om in februari een reünie te doen in Groningen.

Het derde en laatste leuke is het ontmoeten van nieuwe (leuke) mensen. Zaterdag kreeg ik visite uit Assen en Groningen. Ze wilden het glazen huis zien en waren benieuwd naar de culturele stad Leiden. Dat ik daar woonde was in eerste instantie slechts een bijkomstigheid. Ik hoorde van hun plannen en omdat twee van de drie personen ook een plekje hadden gekregen in de redactie van het PVT2012 nodigde ik ze uit voor een diner en een kleine rondleiding door Leiden. Zo konden we ook direct ontspannen kennismaken. Hoewel het in de vele foto’s niet terug is te zien is kennismaken zeker gelukt. Het was echt oprecht gezellig en we hebben hard lachen om elkaars grappen. De reis terug moet dan ook voor veel coupégenoten ergerlijk zijn geweest. We hadden zoveel plezier waardoor we gevoelsmatig binnen no-time op plaats van bestemming waren.

Het was opnieuw een fijne week in Leiden. Een top resultaat van Serious Request. Ik heb mijn klasgenoten beter leren kennen en nieuwe mensen ontmoet en leren kennen. Een superleuke week.

8 reacties op “Serious Leiden

 1. Saskia reageert:

  Helemaal mee eens dat het zot is!

 2. Bijker reageert:

  Ik had eigenlijk verkeerd gekeken, verdikke! Kon nog wel een uurtje langer!

 3. Naomi reageert:

  Klinkt als veel prachtigheid! 🙂

 4. Anja reageert:

  Klinkt goed, ik volgde serious request half, maar toen ik het bedrag zag dat ze hadden binnengehaald, ONGELOOFELIJK!

 5. Klinkt inderdaad als een leuke week 🙂 Ik vond de sfeer ook heel leuk bij het Glazen Huis!

 6. Aleida reageert:

  SR blijft een geniaal concept, en wat je zegt, zot dat iedereen in tijden van crisis toch nog zo gul is

 7. Pingback: Leiden bedankt!

 8. Pingback: Leiden bedankt! | Gertjan Janssen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *