Gertjan Janssen

"Verbeelding brengt je overal"

Leiden bedankt!

24-01-2012

Toen mijn vader mij gisteren naar het station in Assen bracht – zodat ik voor mijn laatste week naar Leiden kon reizen – zei hij iets in de trant van: “Volgens mij vind je het helemaal niet zo erg”, waarmee hij doelde op het feit dat ik het niet erg vond om weer terug naar Groningen te verhuizen aanstaande zaterdag. En hoewel hij daar gelijk in heeft kwam het op mij toch anders over. Het kwam over alsof hij dacht dat ik van mening was dat ik een verkeerde keus had gemaakt om naar Leiden te gaan. Dat is niet zo. Leiden heeft mij veel gebracht. Afgelopen vrijdag schreef ik over wat de studie mij bracht, vandaag vertel ik graag de ‘rest’.

Ik heb mooie dingen mee gemaakt; Het eerste wat ik mij direct herinner is die borrelavond bij Navigators Leiden. ‘De belevenissen van de das’, wat een avond was dat. Het gesprek met de twee dames die er pas na een half gesprek achter kwamen dat ik helemaal geen lid was van vereniging. De twee heren die samen mijn das durfden af te doen, de sfeer, de gezelligheid en mijn huisgenoot die haast de hele avond niet heb gezien en eerder dan ik naar huis ging.

Mijn boottochtje, begin oktober, is ook onvergetelijk. Ik weet het daarom nog goed, het was schitterend weer. Ik had een korte broek aan en samen met een klasgenote voeren we – met  een Corona in de hand en chips binnen handbereik – door de wateren van Heemstede richting Haarlem. Ik genoot zichtbaar en keek mijn ogen uit naar de mensen op de kade die op hun beurt jaloers naar ons keken. Na een goed interview met een cliënt van Brijder verslavingszorg was het een schitterende afsluiting van de dag. Zeker de moeite waard om in de lente/zomer nog ene keer te doen.

Dat brengt me gelijk op het volgende, één van de eerste dingen die ik op mijn ‘bucketlist’ zette was een wandeling over het strand. Ik zou mezelf achteraf voor de kop slaan als ik zo dichtbij het had strand gewoond en niet met mijn blote voeten in het koude zeewater had gestaan. In de eerste weken kon ik deze al van het lijstje krassen. Een heerlijke wandeling langs de zee, voetstappen achterlatend in het zand, het geluid van de zee die het hoofd – vol gedachten – leegmaken en de zon die over je schouder in je gezicht schijnt. Heerlijk was het. Katwijk, Noordwijk, Scheveningen en Egmond, alle keren anders, maar even mooi. Ik hoor het geluid van de zee nog als ik er aan terug denk.

Aan het dagje Amsterdam heb ik mooie herinneringen. Ik kreeg de opdracht om op een ochtend om 10.00uur op het station in Heemstede te staan. Wat ik die dag zou doen was een verassing. De hele dag volledig ‘out of control’. We bleken naar Amsterdam te gaan en Ik leerde Amsterdam kennen als niet-toerist. Doormiddel van briefjes kreeg ik opdrachten. Opdrachten om wat te gaan drinken in de bijenkorf, lunchen in een Chinees waar ze geen Nederlands konden, naar Madame Tussauds, BonBons kopen, iets kopen voor iemand die ik erg mocht, een rondvaart tocht, het lekkerste (slagroom)ijs van Nederland proeven en eten halen bij de Italiaan. Een stuk of tien briefjes en geheel kosteloos omdat ik een paar uur had gesleuteld aan het internet. Het was fantastische dag die ik niet gauw zal vergeten.

Een cocktailavond met huisgenoten waardoor ik hen een beetje beter leerde kennen en die avond dat we spontaan een film gingen kijken en we een fles bourbon verorberden. Ik heb toffe huisgenoten, maar het is nooit echt mijn huis geworden. Blame me! Ik denk wanneer ik langer er had gewoond en ik al mijn spulletjes had meegenomen dat het al anders was geweest. Het neemt niet weg dat ik goede huisgenoten had. Die twee avonden waren dan ook het meest legendarische, waar onze Mojito de lekkerste cocktail van de avond was, was de fles Bourbon – de andere avond – net iets te groot waardoor ik dacht mijn zangcarrière die avond nog nieuw leven in te moeten blazen.

Dan hebben we natuurlijk ook nog:

Ach ik zou er een boek over kunnen volschrijven, maar de boodschap is denk ik wel duidelijk. Zo niet; Ik had verschrikkelijke mooie momenten.

7 reacties op “Leiden bedankt!

 1. Sanneke reageert:

  Hoera! De mojito was zeker de beste cocktail! Leuk dat je bij ons woonde en jammer dat je alweer weggaat… je mag natuurlijk altijd nog eens langskomen 🙂

 2. Sanneke reageert:

  Oh en nog 1 vraag.
  Hoe heet dit lettertype? Ik vind het echt prachtig!!

  • Gertjan reageert:

   Helvetica Neue Light. Ik heb hem wel voor je; Als je voor 11.15 langskomt krijg je hem van me.

   • Sanneke reageert:

    Oh toch! Dan heb ik ‘m al (ik zit er zelfs nu een verslag in te typen). Maar hij ziet er hier dunner uit dan bij mij…

 3. Desiree reageert:

  Heerlijk om zo je belevenissen nog een keer terug te lezen! Super ook hoe een tijdje in een andere stad zoveel teweeg kan brengen (al heb ik daar enigszins ervaring mee)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *